Na ndihmo edhe ti !Shkruaj edhe ti një shkrim ! Bashkëpuno!

Në muajin Mars 2011, morëm inciativën për të ndërtuar këtë web-site. E morëm këtë iniciative  si nevoje  e të gjithë studenteve,juristeve,pedagogeve etj për të pasur një bibliotekë   elektronike të pasur  me doktrinë,me jurisprudence. Nisëm   ndërtimin e  këtij web-site  kur konstatuam se  për fat të keq se në vendin tone  nuk ekzitonte një web I mirëfillte  Lexoni Më Tepër »

Tag Archives: Shteti dhe e Drejta

Shteti dhe e Drejta, sipas kendveshtrimit filozofik.-Jesmina Kraja

 Mendimet filozofike, mbi shtetin dhe te drejten, datojne qe nga antikiteti deri ne ditet e sotme; trajtimin do ta fillojme duke iu referuar mendimeve filozofike te filozofeve si Platoni dhe Aristoteli, per te vazhduar me perfaqesuesit e filozofise mesjetare Shen Agustinin dhe Th. Akuin, e me pas me mendimet filozofike mbi shtetin dhe te drejten si Hobs, Xh. Lok, Rusoi, Kanti dhe Hegel, po ashtu edhe nga juristi filozof i shek XIX Sohm.

Platoni; ai ishte nje nder perfaqesuesit me te denje te filozofise ne antikitet, qe dha idete e tij vecanerisht mbi shtetin dhe te drejten. Ai e konsideronte shtetin si nje njeri me permasa te medha, dhe mendonte se perderisa drejtesia eshte virtyt i pergjithshem i njeriut te ndershem, po ashtu eshte drejtesia ajo qe e karakterizon nje shoqeri te mire. Shteti (thote Platoni) eshte nje institucion natyror, sepse ai reflekton strukturen e natyres njerezore. Origjina e shtetit eshte nje reflektim i nevojave ekonomike te njeriut, dhe shteti lind pikerisht mbi keto nevoja. Prandaj eshte e nevojshme, ndarja e punes, ku secili te beje pune e tij perkatese. Nje element i pikepamjeve filozofike te Platonit per shtetin, eshte trajtimi qe ai i ben virtyteve ne shtet. Sipas tij cfaredo drejtesie qe mund te arrihet ne nje shtet, eshte ajo e varur nga fakti sesa mund te dominoje, ne nje shoqeri elementi filozofik.Drejtesia – sipas Platonit; eshte virtyt i pergjithshem, kjo do te thote se pjeset plotesojne funksionet e tyre perkatese, dhe arrijne virtytet e tyre respektive. Ne shtet drejtesia do te arrihet vetem atehere, kur te tera klasat do te plotesojne funksionet e tyre perkatese. Platoni, pohon se drejtesia ne nje shtet, eshte si drejtesia tek individi – ajo eshte produkt i qendrimit te cdo njeriu ne vendin e tij, dhe berjes se detyres qe i takon. Drejtesia eshte harmonia e virtyteve te maturise, guximit dhe urtesise. Duke qene se shteti eshte i perbere nga individe, do te jete gjithashtu e nevojshme per secilin qe keto virtyte te zoterohen nga cdo person.

Powered by WordPress | Designed by: Dog Groomer | Thanks to Assistant Manager Jobs, Translation Jobs and New York Singles